Kilo verme sürecinde kendinizi yorgun, mutsuz, isteksiz hissediyorsanız; sürekli mideniz gurulduyor ve başınız ağrıyorsa bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz.
Beslenme programınız; kan parametrelerinize, kilo verme hedefinize, yaşantınıza uygun olarak düzenlenmeli ve sürdürülebilir özellikte olmalıdır. Yaşantınıza uygun olmayan diyetleri sürdürmeniz neredeyse imkânsızdır. Çalışma koşullarınız, yemek saatleriniz, listedeki yiyeceklerin kolay hazırlanabilir ve ulaşılabilir olması, damak zevkinize hatta bütçenize uygun olması da önemlidir. İşte tüm bu nedenlerden dolayı diyet programı kişiye özel olmalıdır. Ayrıca uyguladığınız programın çeşitlilik içermesi ve sizi bıktırmadan devam etmesi motivasyonunuzu yüksek tutar. Bu noktadaki en güzel yaklaşım ise kendiniz için yaşam boyu sürdürülebilir; zevkle uygulayacağınız beslenme programını bulmaktır.
Peki diyeti nasıl sürdürülebilir kılarız, gelin birlikte inceleyelim;
1.Kendinize Gerçekçi Hedefler Koyun!
Sağlıklı bir diyet programının ilk hedef kilo kaybı olsa da metabolik sendromları düzeltici, özgüveni artırıcı gibi pek çok yararı vardır. Öte yandan vereceğiniz kiloyu adım adım uzman kontrolünde planlayarak ilerlerseniz yani beklentileriniz gerçekçi olursa, sağlıklı yaşam davranışını sürdürme şansınızda daha yüksek olur.
2.Ya Hep Ya Hiç Yaklaşımından Vazgeçin!
Sağlıklı ve sürdürülebilir diyet programı için en büyük engel ya hep ya hiç düşüncesidir. Diyette kaçamak yaptıktan sonra diyet programını mahvettiğinizi düşünüp diyet modundan çıkmanız en büyük hata. Bu tarz durumlarda diyeti mahvettim düşüncesine kapılmayın. Sakin olup, günün geri kalanında sağlıklı beslenme programınıza devam edin. Yani battı balık yan gider düşüncesinden uzaklaşın! Çünkü diyette yasak yok, sadece ölçü ve denge var.
3.Diyet Yapayım Derken Asosyal Olmayın
Özel günler ve arkadaş buluşması gibi ortamlarda tabi ki dışarıda yemek yiyebilirsiniz. Fakat dışarıda yemek yiyeceğinizde alternatiflerin çok olmasından veya sosyal çevrenin etkisinden dolayı yanlış seçim yapabilirsiniz. Bunu önlemek için restorana gitmeden önce yiyeceğiniz yemeği planlamanız yeterli.
Dışarıdayken öyle zamanlar olur ki aniden yeme isteği gelir insana…Öğün saatlerini kaçırabilir veya sağlıklı alternatifler bulamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ilk gördüğünüz yiyeceğe aldanabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için yanınızda kuruyemiş, taze veya kuru meyve, galeta veya grissini gibi kolay taşınabilir yiyecekler bulundurun, ara öğününüzü yaparak iştahınızı kontrol altına alın.5.Sürekli tartılmaktan Vazgeçin!
Diyet sürecinde bazen her gün, bazen günde 2-3 kez tartıya çıkılır. Diyet yaparken her gün düzenli kilo kaybı olmayabilir ya da vücut yağ yüzdesi düşüp; uyuma süresi, tuvalete çıkma, seyahat vb. durumlardan dolayı vücutta ödem oluşmuş olabilir. Bu, birkaç gün içerisinde geçecektir fakat siz bunu tartıda kilo almış gibi görebilirsiniz. Ağırlık kaybı devam ederken örneğin 3-4 gün kilo verilemeyebilir, kilo verilmeyen günler “Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum” diye diyetten vazgeçilebilmektedir. Oysa diyete devam edilirse ağırlık kaybı devam edecektir. Sürekli tartıda farklı sonuçlar görmekten dolayı kafa karışıklığı ve moral bozukluğu yaşanabilir. En doğru tartı sonucu için haftanın belirli bir günü, aynı saatte, aç karnına ve mümkünse aynı kıyafetle tartılın. Bu şekilde kilonuzun değişim seyrini doğru bir şekilde izleyebilir, motivasyon kaybı yaşamazsınız.