Havaların soğumaya başladığı bugünlerde maalesef ki soğuk algınlığı, grip, bronşit, nezle gibi bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyen hastalıklar da kapıyı çalıyor. Bunlardan korunmanın ilk yolu sağlıklı beslenmedir. Peki vücut direncimizi yükseltip gripten korunmak için neler tüketmeliyiz ?
Portakal: C vitamini içeriğinin yüksekliği grip, soğuk algınlığı ve öksürükten koruyup tedavi edici ölçüde yardımcı olur. Portakalı tüketirken kabuğunu mümkün olduğunca ince soymaya çalışın, alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid yapısıyla) birlikte tükettiğinizde ise daha fazla C vitamini almış olursunuz.
Mandalina: İçerdiği zengin C vitamini ile bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü arttırır. Yüksek oranda potasyum içerdiğinden dolayı yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcıdır.
Kivi: Yüksek oranda C vitamini içerir ve bağışıklık sisteminde önemli yer tutar. 1/3 adet kivi yenilmesi bile günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda kolesterol seviyesini ve tansiyonu düşürür.
Nar: Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur. Kanser hücrelerini baskı altında tutar. Kolesterol ve şekeri dengeler, tansiyonu düşürür. Hatta yüksek tansiyonu olan bireyler günde 1 çay bardağı doğal nar suyu içebilirler.
Yeşil biber: C vitamini ve antioksidandan zengin olup, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, terlemeyi arttırır. Hem koruyucu hem de tedavi edici etkisi yüksektir.
Brokoli: Yüksek düzeyde lif, A ve C vitaminlerini içerir. İçerdiği antikarsinojen maddeler nedeniyle kansere karşı koruyucudur. Yüksek vitamin içeriği ve lifli olmasının yanı sıra düşük kalorisi nedeniyle beslenme açısından çok önemlidir.
Sarımsak: Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucu etkiye de sahiptir. Grip, nezle, ses kısıklığı, bademcik, öksürük ve bronşite iyi gelmektedir. Terletici etkisi nedeniyle ateş düşürülmesine yardımcı olur.