fbpx

Gribe Karşı Koruyan Besinler

Havaların soğumaya başladığı bugünlerde maalesef ki soğuk algınlığı, grip, bronşit, nezle gibi bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyen hastalıklar da kapıyı çalıyor. Bunlardan korunmanın ilk yolu sağlıklı beslenmedir. Peki vücut direncimizi yükseltip gripten korunmak için neler tüketmeliyiz ?

Portakal: C vitamini içeriğinin yüksekliği grip, soğuk algınlığı ve öksürükten koruyup tedavi edici ölçüde yardımcı olur. Portakalı tüketirken kabuğunu mümkün olduğunca ince soymaya çalışın, alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid yapısıyla) birlikte tükettiğinizde ise daha fazla C vitamini almış olursunuz.

Mandalina: İçerdiği zengin C vitamini ile bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü arttırır. Yüksek oranda potasyum içerdiğinden dolayı yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcıdır.

Kivi: Yüksek oranda C vitamini içerir ve bağışıklık sisteminde önemli yer tutar. 1/3 adet kivi yenilmesi bile günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda kolesterol seviyesini ve tansiyonu düşürür.

Nar: Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur. Kanser hücrelerini baskı altında tutar. Kolesterol ve şekeri dengeler, tansiyonu düşürür. Hatta yüksek tansiyonu olan bireyler günde 1 çay bardağı doğal nar suyu içebilirler.

Yeşil biber: C vitamini ve antioksidandan zengin olup, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, terlemeyi arttırır. Hem koruyucu hem de tedavi edici etkisi yüksektir.

Brokoli: Yüksek düzeyde lif, A ve C vitaminlerini içerir. İçerdiği antikarsinojen maddeler nedeniyle kansere karşı koruyucudur. Yüksek vitamin içeriği ve lifli olmasının yanı sıra düşük kalorisi nedeniyle beslenme açısından çok önemlidir.

Sarımsak: Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucu etkiye de sahiptir. Grip, nezle, ses kısıklığı, bademcik, öksürük ve bronşite iyi gelmektedir. Terletici etkisi nedeniyle ateş düşürülmesine yardımcı olur.

Yoğurt ve Kefir: Probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruduğunu artık hepimiz biliyoruz. Kefir ve probiyotik yoğurtlar, en rahat kullanabileceğimiz probiyotik kaynaklardır. Yoğurdun içerisindeki faydalı bakteriler, virüslerin üremesini; kefirin içerisindeki bazı maddeler zararlı bakterilerin üremesini engelliyor. Günde mutlaka 2 porsiyon kefir veya yoğurt tüketmeye özen gösterilmeli.Kuşburnu: Bileşiminde bolca C vitamini bulunur. Hastalıklarda genel bir direnç sağlar, tohumları sakinleştiricidir. Kuşburnu çayı; idrar söktürücüdür. Böbrekleri temizler, enfeksiyonları önlemeyi yardımcı olur, vücudun bazal metabolik hızını arttırır.Ihlamur: Ihlamur çiçeği idrar ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır. Gribi iyileştirir, kan dolaşımını düzenler, vücut direncini arttırır. Bunun yanında terletici ve sakinleştirici, öksürüğü kesme ve göğsü yumuşatma özelliğine de sahiptir.Adaçayı: İyi bir ağız ve boğaz antiseptiğidir. Ateş düşürücü, zindelik verici ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılabilir.Zencefil ve Zerdaçal: Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine yardımcı olup, toksinlerin dışarı atılmasını sağlarlar. Antikansorejen, antiviral etkiye sahiptirler. Bağışıklığı güçlendirirler. Öksürüğün ve boğaz yanmasının azalmasına, ateşin düşmesine yardımcıdırlar. Vücut ısısını dengede tutmak için 1.5-2 litre su alımı unutulmamalıdır, yeterli miktarda su alımı vücuttan toksinleri atarak bağışıklılığımızı korur. Ateş yükselmesi durumunda sıvı ve enerji alımı arttırılmalıdır.Gripten kaçınmak için öneri: Sabahları zerdeçal, karabiber ve tarçın karışımına sıcak su ekleyerek güne dinç ve sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.